infrapanel_logo_256

ODGOVORI NA NAJBOLJ POGOSTA VPRAŠANJA

Kako merimo ekonomičnost ogrevanja?

Na prvo žogo bi rekli-tisto kar manj porabi. Pri tem mislimo porabo denarja in če gledamo tako, moramo pogledati kje vse nam ogrevanje porablja denar. Vsak ogrevalni sistem potrebuje energent (elektrika, drva, olje, plin, OVE..), kateremu se cene lahko hitro spremenijo, imamo začetno investicijo (ne pozabimo kotlovnice), življenjsko dobo, ki določa letni strošek amortizacije, strošek rednega vzdrževanja, stroške odprave napak, alternativne stroške (npr. poraba časa pri pripravi drv in alternativne stroške investicije), stroške, ki nastanejo v primeru nedelovanja sistema, stroške, ki nastanejo zaradi pomanjkljivosti sistema-npr. kondenzacija, potreba bo dodatnem viru energije, ki prinaša dodatno investicijo in porabo. Pri vsem tem je potrebno upoštevati tudi stroške ogrevanja vode. Pri merjenju ekonomičnosti je pomembno tudi kako definiramo obdobje-1 leto ali 25 let-odgovor kateri sistem je bolj ekonomičen bo različen. Upoštevamo tudi alternativne stroške povratka investicije. Največja težava je poznati in razumeti vse te postavke za ogromno število možnih rešitev in ločiti obljube prodajalcev od realnosti, ko nek sistem dobite. Pri prodajnem razgovoru se vrtijo tematike o IR ogrevanje poraba proti porabi toplotne črpalke proti XY sistemu. Kaj pa vse ostalo?

IR ogrevanje je zelo pogosto najbolj ekonomično ogrevanje, vendar ne vedno!

Vsak lahko vzame v roke list papirja in vzame podatke in na koncu vidi, da tudi če vzamemo najslabše trditve za IR ogrevanje in najboljše za ostale sisteme, v določenih primerih IR ogrevanje vedno zmaga. IR ogrevanje je brez dvoma najbolj ekonomično ogrevanje izoliranih manjših do srednjih hiš (do 250m2 ogrevalne površine) , hotelov, stanovanj v blokih. IR ogrevanje na plin je nepremagljivo pri večjih objektih (tudi na elektriko). Nepremagljivo je v kombinaciji s sončno elektrarno, tako ekološko kot finančno. Tudi če upoštevamo najslabše (nerealne) lastnosti. V dobro izoliranih objektih lahko po ekonomičnosti premaga celo klimatsko napravo, ki jo pri nas ne upoštevamo kot ustrezen vir ogrevanja, kljub njeni sicer izredni ekonomičnosti.  Stranke v slabo izoliranih objektih z IR paneli dejansko prihranijo največ, še vedno pa so IR paneli idealna izbira za izolirane objekte. Pravilo bi moralo biti-energetska sanacija najprej, potem menjava sistema ogrevanja, če so cilj prihranki. Kratkoročno pa IR ogrevanje lahko pomaga k prihrankom, ki se potem uporabijo za energetsko sanacijo.

Iz številnih razlogov, ki presegajo ta prispevek IR paneli tudi niso vedno pravi izbor. Zato imamo v naši skupini tudi blagovno znamko PANHEAT, kjer strankam, ki jim IR paneli ne ustrezajo ponudimo katerikoli sistem ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, tako da preprečimo pristranskost pri svetovanju. Želimo le poiskati pravo rešitev. Ker smo zaznali, da se strankam dela škoda, ker ne poznajo pravih lastnosti IR ogrevanja (zaradi določenih lobijev in predvsem zgrešenih  in nestrokovnih in agresivnih pristopov določenih prodajalcev IR ogrevanja, virtualnih strokovnjakov itd. smo IR ogrevanje ločili od ostalih sistemov, saj zahtevajo malo drugačno obravnavo kot drugi sistemi ogrevanja.

Prepoznati kdaj je nekdo primeren za IR ogrevanje je naloga usposobljenih svetovalcev in na koncu tudi stranke same.

Odgovor poraba IR paneli

Zdaj pa še konkreten odgovor na vprašanje IR ogrevanje poraba iz začetka prispevka. Kot smo pojasnili, če gledamo ekonomiko tudi večja poraba energenta ne ne pomeni nujno, da določeno ogrevanje ni najbolj ekonomično in obratno.

Prihranki pri IR ogrevanju oziroma razlike nihajo, kar je pomembno predvsem ko se odločamo med npr. plinom TČ ali IR paneli.

IR ogrevanje porabi do 65% manj denarja kot kurilno olje,  poraba je primerljiva s toplotno črpalko, od TČ 10 in 20% večja, kar v praksi pomeni, da se poraba s TČ izenači že ko prištejemo stroške letnega vzdrževanja. Poraba denarja je primerljiva tudi z zemeljskim plinom, kjer pa so razlike v porabi pri starejših kotlih do 40% v korist IR ogrevanja pri novih pa so porabe podobne (odvisno od razmerij cen, kakovosti peči in režima uporabe). Pri UNP je razlika v korist IR ogrevanja za 70% in več. Pri peletih je poraba z IR paneli pogosto manjša (10-20%), pri drvi pa zelo niha, ker so kurišča zelo različna,  drva so po sami porabi pogosto boljša, vseeno včasih slabša v ekonomiki. Zelo smiselna je kombinacija IR paneli drva, včasih kljub zalogovniku. Če natančno upoštevate celotno ekonomiko z alternativnimi stroški vred, lahko vidite, da je IR ogrevanje dejansko zelo pogosto daleč najbolj ekonomično ogrevanje. Brez dvoma pa je najbolj udobno.

Ali je IR ogrevanje le modna muha?

Če se zanimate za IR ogrevanje, se lahko iz več razlogov. Na podlagi neverjetnih obljub iz reklame, ki ste jo videli, priporočila in pohval znancev. Morda se za IR ogrevanje slišali po naključju in vas samo zanima o čem je govora. Zelo pomembno pa je, da se prepričate ali morda ne zamujate idealne rešitve, če ravno menjavate sistem ogrevanja. Odločitev o izboru ogrevanja močno vpliva na  finance in udobje. Če ste šli na kakšen forum, boste verjetno videli različna mnenja in razlage IR ogrevanja, ki so v večini nepristranske in nepreverjene. Čeprav zastopamo IR ogrevanje, to ne pomeni, da smo pristranski, saj je naš interes samo eden. Da kreiramo zadovoljne stranke, ki nas priporočajo.  Zato IR ogrevanje že v osnovi ponudimo le strankam, ki s tem res dobijo pravi odgovor na njihove potrebe in zahteve.
V opisu IR ogrevanja vam bomo predstavili zakaj je IR ogrevanje postalo tako priljubljeno, kako deluje, zakaj ima toliko privržencev in tudi nekaj razočarancev. Spoznali boste zakaj ga stroka ne podpira vedno, kje je in kje ni uporabno, kakšen je trg IR ogrevanja, razlike med produkti. Skratka izvedeli boste številne odgovore, ki jih nekaj zagotovo ne boste dobili nikjer drugje.

Definicija IR ogrevanja

Najprej, kaj sploh pomeni IR ogrevanje? Poznamo tri glavne načine prenosa toplote, konvekcija, kondukcija, in sevanje. V praksi pri ogrevanju nastopajo vse tri oblike istočasno, vendar v različnih razmerjih. Tako, da tudi pri radiatorskem ogrevanju del energije prenesem preko sevanja (in kondukcije) in pri IR ogrevanju ravno tako preko konvekcije (in kondukcije). Sistem IR ogrevanja bomo definirali kot ogrevanje, kjer se več kot 50% energije v okolico prenese preko sevanja.

Kratka zgodovina IR ogrevanja.

Ko govorimo o IR ogrevanju govorimo o zagotovo najstarejši obliki ogrevanja ljudi. Ogenj na prostem nas greje ravno preko sevalnega prenosa toplote, ko smo ob njem greli že od časa človeških prednikov, vsaj 1.5 milijona let nazaj. Ogenj se je sčasoma prenesel v zaprte prostore, kjer so se razvijali različni sistemi ogrevanje, ko so peči, kamini, prava iznajdba pa je bilo centralno ogrevanje. Ko govorimo prav o sevalnem ogrevanju v stavbah, se je to pojavilo že 1300 let pr.n.št. in v času Rima kasneje tudi močno izpopolnilo. Tako je danes poznamo znameniti rimski hipokavst, ki je zelo učinkovito prenašal energijo ognja na tla in od tam v prostor preko sevanja. Tudi kamine, krušne peči, talno in stensko ogrevanje uvrščamo med sevala. IR sevala in ogrevanje so postali priljubljeni med 2. svetovno vojno. Takrat  so s pomočjo IR seval sušili barvo in lake za vojaško opremo. Zanimivo, je da je bila zmaga radiatorskega ogrevanja, kot ga poznamo danes v kombinaciji z vodo, bila predvsem posledica agresivne in učinkovite poslovne politike takrat največjega svetovnega proizvajalca radiatorjev American Standard, kljub siceršnjim slabostim nasproti sevalnemu načinu ogrevanja.

IR ogrevanje danes

Danes, ko govorimo o IR ogrevanju prostorov, kot energent najpogosteje smatramo elektriko, kjer se  energija v prostor preko posebnih IR panel-ov prenaša pretežno kot dolgovalovno infrardeče valovanje. Obstajajo pa tudi drugačna sevala, z drugimi energenti in drugimi aplikacijami, ki se uporabljajo v industriji, gostinstvu, kmetijstvu itd. Da je elektrika najbolj pogost energent tudi ni naključje. Več o tem bo napisano v nadaljevanjih.
Danes IR ogrevanje doživlja nov preporod zaradi novih tehnologij, vedno bolj poceni in čiste elektrike ter številnih prednostih. Vse to se odraža v udobju, preprostem upravljanju, dolgi življenjski dobi in majhnem ekološkem vplivu.